Letter Wat willen we nu werkelijk weten?


Het woord divinatie stamt oorspronkelijk af van het Latijn, Divinare -wat goddelijke inspiratie betekent.
Het is het zoeken van antwoorden, het verklaren van situaties en het  voorstpellen van de toekomst met middelen als tarot, astrologie, handlezen en numerlologie.

Maar wat drijft ons om antwoorden te zoeken in dergelijke voorwerpen of gebruiken? Het zijn volgens wetenschappelijke maatstaven geen middelen die je zou inzetten om de wereld om ons heen te verklaren.
Waarom blijven we dan toch terugkeren naar deze middelen? Zijn we gewoon bijgelovig, zijn we op zoek naar een sprookje? Kunnen we de fantasievolle belevingswereld uit onze kindertijd niet loslaten?

Het scheppen van betekenis - zingeving.
Wij mensen zijn in staat om in ons leven, met een innerlijke logica, in situaties en relaties een zin of rede waar te nemen. We toetsen hiermee of de plaats die wij hebben in deze wereld past bij ons innerlijke beeld en ervaring van wie we zijn.
Het is een methode om te zien of we op de juiste manier en in het jusite moment een aansluiting kunnen vinden op onze omgeving. En wanneer we die niet vinden, hebben we het gevoel dat we niet op de juiste weg zijn en gaan we op zoek naar verandering.

Een bijzondere ontmoeting.
Wanneer we ervaren dat er een gebrek aan harmonie is tussen onze innerlijke beleving en de wereld om ons heen, gaan we op zoek. We zoeken naar manieren om iets mogelijk te maken, naar relaties die we missen, naar rust als er onrust is.
Een antwoord vinden is vaak zoiets als op reis gaan en op zoek gaan naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest of naar nieuwe uitzichten op bekende omgevingen. Je trekt langs je eigen grenzen, en gaat op zoek naar kruispunten en vertakkingen om die ene weg te vinden die naar jouw antwoord leidt. Om die ene persoon of die ene gedachte te ontmoeten die je de weg kan wijzen.

De kracht van divinatie, is dat ze van antwoorden bijzondere ontmoetingen kan maken die inspireren en motiveren om het bestaan vorm te geven zoals dat voor ons goed voelt.

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
25 graden
Ram
Maan in Ram
17 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
9 dagen oud