Kenaz Kenaz
Eerste eatt
Corresponderende klanken uit ons eigen alfabet: K

Toorts, vuur, licht, kennis

Deze rune herinnerd ons aan het belang van het vuur. Door dit element te leren beheersen en te gebruiken waar dat praktisch was, kon de mens op nieuwe plekken leven en werden zelfs de koudste plaatsen bewoonbaar. Zo vertegenwoordigd Kenaz niet alleen het element in letterlijke zin, maar staat het ook symbool voor het doorzettingsvermogen, het enthousiasme dat nodig is als we op onbekend terrein verder willen komen. Kenaz is in feite een symbool van veiligheid door wat we kunnen, het is het symbool voor wat we met ons meebrengen aan ervaring en praktische kennis.

De warmte en het licht van het vuur, dat we in de vorm van een toorts overal met ons mee kunnen brengen staat dan ook symbool van het verhelderen en het verlichtten van de weg die we gaan door wat we zelf doen en kunnen. Bij Kenaz is het niet een externe partij die ons helpen zal maar wij zelf zijn voor de verlichting van onze weg verantwoordelijk.

Kenaz verwijst dan ook naar de praktische kant van kennis en ervaring, door die enthousiast en doortastend te gebruiken overal waar we gaan, kunnen we ons blijven ontwikkelen. Het staat dan ook symbool voor de verkenner in ons. Zo is deze rune dan ook een verwijzing naar nieuwe ontdekkingen en inzichten, die ons op hun beurt weer verder zullen helpen in ons verdere leven.


kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
25 graden
Ram
Maan in Ram
17 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
9 dagen oud