Letter We blijven speculeren over runen


Even voor de duidelijkheid, er zijn geen teksten waarin specifiek het gebruik van runen als divinatie methode is opgenomen. Er zijn wel teksten die indirect omschrijven dat mensen met divinatie bezig waren. En het is heel wel mogelijk dat dat runen waren. Maar er is geen enkele tekst die echt omschrijft dat er gebruik wordt gemaakt van runen als zodanig of hoe het divineren in zijn werk ging. Maar als we aannemen dat de weinige teksten die er zijn wel degelijk over runen gaan dan zouden we het volgende kunnen zeggen:

Er zijn verschillende verhalen over het gebruik van runen in omloop, volgens sommigen werden de runen vroeger drie keer achter elkaar geraadpleegd voor er een beslissing werd genomen.  Ook was het in vroeger tijden waarschijnlijk gewoon om goden of schikgodinnen aan te roepen voor dat de runen werden gebruikt.  In ieder geval is het zo dat over het feitelijke gebruik van de runen door de Germanen wel wat informatie te vinden is, maar heel gedetailleerd is die niet. Zo vermoeden we dat de runen vaak op een kleed werden geworpen en dat ze meestal uit de takken van een notendragende boom werden gesneden in de vorm van kleine stokjes waarop dan de symbolen werden ingekerfd.

Voor een hedendaagse visie op magisch-rituele gebruiken van de runen zul je nu even zelf verder moeten zoeken. Wij zullen ons in dit stukje beperken tot het divineren met de runen uit de Germaanse oude Futhark.

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
25 graden
Ram
Maan in Ram
17 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
9 dagen oud