Letter Dromen


We dromen allemaal, maar kunnen dat ons niet altijd herinneren. Er zijn er die zeggen dat we altijd dromen, zelfs overdag, maar dat onze aandacht van het dagelijks leven onze dromen verhuld. Vergelijkbaar met de sterrenhemel, die is er ook overdag, maar door het felle zonlicht kunnen we haar gewoon niet zien.
Zodra we gaan slapen en ons lichaam verlamd door slaap de aandacht niet meer op eist, worden we ons bewust van onze dromen. Als we wakker worden zijn we door de aandacht die ons lichaam en onze dagelijkse taken opeisen, onze dromen meestal snel weer vergeten.

Gelukkig is het wel zo dat de meesten van ons zich af en toe dromen kunnen herinneren. En meestal is het zo dat we dromen onthouden als ze indrukwekkend genoeg waren of zo vreemd dat ze ons bijbleven.

Een enkele keer worden we wakker van onze dromen, dit is vaak een efficiënte manier om ze te onthouden, maar als we vervolgens weer inslapen zonder aandacht aan de droom te schenken zijn we die vaak de volgende dag al weer bijna helemaal vergeten.

Dat is ook meteen een eigenschap van dromen, we onthouden niet alles, maar zijn kennelijk selectief in wat er achter blijft in ons geheugen. Soms komt een droom of een gedeelte ervan pas lang na de slaap weer in ons bewustzijn.

Voor de dromer is het dan ook van belang als een deel van de droom is blijven hangen. Dat droom-deel was kennelijk interessant genoeg om te onthouden. Dat stukje droom vertelt je iets, het geeft je misschien een goed idee of geeft het uitdrukking aan een gevoel dat je onbewust beleeft. Ook kan een droom een deur vormen naar een ander deel van je bewustzijn of, afhankelijk van je levensbeschouwelijke visie, kan het je zelfs in contact brengen met een andere werkelijkheid. Zo geloven mensen dat er in dromen contact met een spirituele wereld mogelijk is.

Een ander opvallend kenmerk van dromen is dat ze heel persoonlijk zijn in wat ze betekenen. Naast gebruik te maken van symbolen die we allemaal herkennen zijn dromen in hun symboliek ook heel persoonlijk. Natuurlijk zitten er overeenkomsten in hoe we tegen iets aankijken, maar vaak is een droom alleen door onszelf echt te interpreteren.

Dat komt ook omdat we in ons bestaan symbolen scheppen of inkleuren met onze eigen ervaringen. Een voorbeeld:
Een rode roos is voor velen een symbool van liefde, heb je echter van je liefde een zelf geplukt bosje madeliefjes gekregen dan kan het zijn dat dat bosje in je dromen symbool staat voor de liefde. Of rozen die op het graf van een naaste zijn achtergelaten hebben misschien voorgoed de lading van afscheid gekregen.