Letter De geschiedenis van het Tarot.Het kaartspel.

De eerste vormen van kaartspelen zijn terug te vinden in het China van de negende eeuw. Deze kaarten worden in de loop der tijd voorzien van verschillende symbolen. En zijn waarschijnlijk zelfs als betaalmiddel gebruikt. Het Tarot is in zijn huidige vorm waarschijnlijk rond de 15e eeuw ontstaan als spelvorm.


Geheimen in de kaarten.
In 1781 in het boek "Le Monde Primitif" van A.C de Gebelin- worden voor het eerst publiekelijk mogelijke geheimen aan de kaarten toegekend. Gebelin ziet in de Tarot duidelijke overeenkomsten met een Egyptische geheime leer en wijst erop dat de cijfers, de personen en de afbeeldingen symbolische weergaven zijn van verloren gewaande kennis. In deze vorm zouden de Egyptische geheimen aan vernietiging zijn ontsnapt.
Overigens wordt de link met Egypte die in het werk van Gebelin gemaakt wordt niet door feiten gesteund. Waarschijnlijk is het een soort intuïtieve - creatieve redenatie van hem geweest. Maar vanaf dat moment word Tarot populair als een occult, inzicht verschaffend en voorspellend medium in Europa.


Rider-Waite en Crowley Tarot.
In de late 19e eeuw had esoterie in Europa enorm aan populariteit gewonnen, en werden er verschillende werken over magie, tarot, astrologie kabbala en dergelijke gepubliceerd. Een behoorlijke invloed op de Tarot had Alphons Louis Constant (1810-1875), die zich later Eliphas Levi liet noemen. Zijn werken werden ook gelezen en toegepast in een groep genaamd de Golden Dawn. Deze Golden Dawn was zeer geïnteresseerd in magische praktijken en de kennis die de tarot zou bevatten.
Twee van haar leden, Waite (1857-1942) en Crowley (1875-1947) brachten elk een eigen Tarot uit. Deze kaartendecks zijn waarschijnlijk de beroemdste en meest gebruikte. Deze beide heren hadden elk een eigen interpretatie van de Tarot, dat verklaard dan ook het grote verschil in vormgeving van beide decks.


Archetypen en Synchroniciteit.
Carl Gustav Jung, de grondlegger van de Analytische Psychologie, zag in de Grote Arcana de Archetypen die hij in zijn werk als  kernbeelden en begrippen van de psyche typeert. Hij zag in de Tarot een hulpmiddel voor de psychologische analyse en een bevestiging van zijn theorieën over de menselijke psyche en synchroniciteit. In zijn theorie over synchroniciteit stelde hij dat er zich situaties voordoen die voor de betrokkene zeer belangrijk zijn, en ook een duidelijke symbolische overeenkomst hebben, maar toch zonder gemeenschappelijke oorzaak plaats vinden.

Bron van inspiratie en richting.
Tegenwoordig wordt de Tarot nog veel gebruikt naast divinatie als bron van inspiratie en/of als leidraad in de kunst en literatuur. Een mooi voorbeeld hiervan is De Golem van Gustav Meyerink.


Momenteel zijn er vele verschillende (wereldwijd duizenden) decks van Tarot in omloop, en het gebruik ervan kan dan ook per deck verschillen.

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
25 graden
Ram
Maan in Ram
17 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
9 dagen oud