00 De Dwaas

 

00 de dwaasOnbezonnen, vrij, ongebonden, eigenzinnig, verantwoordelijkheid, vernieuwend

De Dwaas is de kaart die het eigene, het wereldvreemde in de mens verbeeld. Door niet op de buitenwereld maar juist op ons innerlijk te vertrouwen, vertonen we voor anderen vaak onbegrijpelijk gedrag. We refereren immers niet meer aan de normen en waarden die een ander gebruikt.

Het is dan ook een symbool voor de vrijheid die een mens kan ervaren als we het oordeel van anderen in ons leven los laten. Als we echt naar onszelf luisteren en daarnaar handelen dan ontstaat er een eigen leven. Een vernieuwende impuls die, hoewel die voor anderen misschien onbegrijpelijk is, altijd een verandering zal inhouden.

Wie vanuit een innerlijke impuls handeld, en niet vanuit een constante relatie met datzelfde innerlijk laat zich in feite door een moment verleiden. Of je in een opwelling de teugels uit handen moet geven is natuurlijk jouw eigen verantwoordelijkheid. Je kunt de impuls als een start voor een nieuw leven gebruiken of als signaal dat jouw innerlijk ook een echte stem heeft, en het wellicht tijd is om die te openbaren in jouw leven.

Wie de dwaas als kaart trekt kijgt een verzoek, het verzoek om de oordelen en meningen van een ander opzij te zetten. Om normen en waarden van anderen niet belangrijker te achtten dan de eigen innerlijke realiteit. Maar de dwaas wijst ons ook op de keerzijde van dit principe, dat we niet mogen oordelen over een ander wanneer we kunnen waarnemen dat die ander zich in het leven door zijn innerlijk laat leiden.

Heb jij de neiging zich veel aan te trekken van de mening van anderen? Ben jij bereid om naar jouw innerlijk te luisteren? Ook als jouw omgeving dat afkeurd? Komt wat jouw innerlijk vraagt voort uit een impuls of een duurzame relatie? Geef je toe aan jouw innerlijk? Is jouw oordeel over anderen nadelig voor die ander? Kun je andermans innerlijke wensen en besluiten respecteren zonder eerst te oordelen?

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
25 graden
Ram
Maan in Ram
17 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
9 dagen oud