11 Gerechtigheid

 

11 gerechtigheidBalans, Waarheid, Oordeel en objectiviteit, Wijsheid, Doen wat juist is.

De Gerechtigheid stelt als kaart het Archetype van de verduidelijking en verheldering van de realiteit voor. Zoals vaak in het leven verliezen we gaandeweg onze objectiviteit en gaan we in steeds meer het leven veroordelen. In feite is de balans tussen wat wij waarnemen en wat werkelijk is, verstoord. 

We zouden dan ook op stappen moeten nemen om de realiteit weer objectief waar te nemen. We moeten op zoek naar de waarheid. Door uit te sluiten wat onecht is, door te kijken en te analyseren. Dat we daar vaak ook een ander voor nodig hebben komt omdat we zelf vaak veel moeite hebben om over onze vooroordelen heen te stappen. Hierbij zijn professionelen vaak van groter nut dan onze vrienden of familie.

Deze kaart vraagt van ons om ons met wijsheid, en dat is ook zeker de bereidheid om bij te leren, naar een situatie te kijken. Het kunnen ontwaren van de verschillende processen en belangen die met een kwestie gemoeid zijn is zonder meer een lastige opgave.
In feite is het een kaart die om de juiste houding vraagt, die van ons vraagt om de wereld in al haar aspecten te wegen voor we ons een oordeel vormen. Gerechtigheid gaat niet alleen over de daad of het resultaat, maar over het proces waarmee we ons een oordeel vormen. Wij moeten doen wat juist, wat gerechtvaardigd is, om zo de balans in de wereld te brengen en te houden.

Wat is werkelijk in deze situatie? Hoe ontstaat de balans tussen ons beeld en de realiteit? Vanwaar hebben wij een oordeel over iets gevormd? Zijn we bereid om bij te leren over onszelf en de wereld? Durven we bij anderen te zoeken naar een verruiming van ons beeld? Gebruiken we wijsheid om een kwestie op te lossen of verlaten we ons op onze primaire reacties?

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

kunstenaar

Efemeriden

Waterman
Zon in Waterman
1 graden
Maagd
Maan in Maagd
4 graden
Afnemende maan (Gibbous)
Afnemende maan (Gibbous)
17 dagen oud