15 De Duivel

 

15 de duivelDe ruwe krachten van de natuur, onze schaduw of onze redding.

De Duivel stelt onze ruwe ongeschonden natuur voor. De kracht die voor veel mensen onterecht met lust of geweld wordt geascocieerd is in feite niets anders dan dat gene wat we nodig hadden om te overleven. Dat kan te maken hebben met geweld of lust, maar ook met liefde, eerlijkheid en de drang om ons niet te laten inperken. Om door beperkingen en grenzen van onze cultuur en omgeving heen te breken.
Om koste wat kost onze naasten te beschermen, desnoods met geweld.

De Duivel heeft altijd al een bedreigende kant gehad, in de eerste plaats is dat beeld zo cultureel gevormd. Het voorkomen van de westerse duivel is die van de Griekse natuurgod Pan. Hij is in het westen een gehoornd wellustig wezen dat het vuur van de onderwereld beheerst. Hij is de heerser van de gestrafte doden en schepper van aards kwaad.  De tegenpool van de goede god, en hij heeft een (ziekelijk) gevoel voor humor. Dat is natuurlijk niet zijn betekenis in de tarot.
Als we de Duivel zien als de natuur, de wilde energie die we bezitten om te scheppen, te vernietigen en te overleven dan kan deze kaart u wellicht nog goed nieuws brengen.

Die natuurlijke kracht, die ruwe energie die ons leven en onze omgeving vormt kunnen we een heel eind de baas. Maar we moeten onszelf en onze omgeving blijven veranderen willen we haar meester blijven. Dus creeren we technologieen, ontwikkelen we kennis en scheppen we nieuwe voorwaarden. En dit alles om te overleven. Het feit is dat we dit alles doen geheel in overeenstemming met de natuur van waaruit wij ontstaan zijn. Net zoals zij scheppen wij, vernietigen wij en overleven wij met die krachtige methodiek.

Deze kaart wijst ons naar het paradoxale in onze natuur, we bevechten de natuur ook in onszelf, met strategieen die we aan diezelfde natuur ontlenen. Daarin schuilt een bijzondere boodschap.

Vaak zijn wij ons niet bewust van het feit dat we tegen onszelf aan het strijden zijn. Dat we de wapens hebben opgenomen tegen onze eigen natuur. En dat we dat vol overgave doen, vaak onder de bezielende leiding van onze cultuur of onze omgeving. We ontkennen lust of woede, we negeren liefde of scheppingsdrang. We vernietigen met bijna obscene precisie dat waar we heftig en angstig op reageren.
De realiteit is dat we eigenlijk net zo goed naar onze eigen natuur moeten luisteren als naar de wereld om ons heen. We zoeken een harmonie met de innerlijke en uiterlijke wereld. We kunnen die schepper en vernietiger in ons gebruiken om onszelf te versterken en anderen te beschermen.

Wat is het dat zo diep in je leeft en geen kans krijgt om naar buiten te komen? Ken je je schaduw? Is je natuur werkelijk zo gevaarlijk? Is het je cultuur of omgeving waar je naar luistert? Ken je de kracht van je scheppende vermogen? Ben je in staat om door de grenzen heen te breken die je niet helpen? Bescherm je jezelf en anderen?
Doe je wat nodig is, en blijf je daardoor in harmonie?

 

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
25 graden
Ram
Maan in Ram
17 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
9 dagen oud