16. De toren

 

16 de torenDe interventie, een einde aan de illusie, de waarheid.

De toren is in al zijn schokkende voorkomen, niet louter een symbool voor vernietiging.  Sommigen ascocieren deze kaart met het verhaal van de toren van Babel. Die de mensen bouwden om dichter bij hun god te zijn, die op zijn beurt hiervan niet gediend was en en de mensen en de toren neersmeet op de aarde.
Of deze kaart werkelijk deze mythe beschrijft is niet bekent.
In ieder geval wordt op deze kaart verwezen naar een externe kracht die de mens uit zijn toren smijt. Dit geeft in feite ook precies aan waar de kaart over gaat.

De vesting, de burgt die wij voor onszelf maken is niet altijd genoeg om alle stormen te doorstaan. Er zijn nu eenmaal factoren waarop niemand kan rekenen.
Ondanks alle plannen, al het harde werken zal er een moment komen waarop wij de vergankelijkheid van alles onder ogen moeten zien. Dat moment maakt een einde aan de arrogantie, die voortvloeit uit materiele zekerheid of sociale status.
Dat kan natuurlijk een flitsende vernietiging zijn van al onze bezittingen of ons imago, maar net zo goed het besef van onze sterfelijkheid.

Deze kaart werpt de vraag op of wat we doen passend is als we ons realiseren dat alles vergankelijk is. Doen we wat we willen en moeten doen? Laten we ons niet te veel leiden door een drang naar veiligheid en zekerheid? En zijn we niet te arrogant als het om deze veiligheid gaat. Want als we ons realiseren dat grenzen en ontwikkelingen buiten ons vermogen ons kunnen maken en breken dan ervaren we het gevaar of de storm waar we ons in bevinden wellicht als een tweede kans. We kunnen onze krampachtige bestaansdrift dan laten varen. En zo kan zelfs de grootste schok wellicht bijdragen aan een beter en voller bestaan.

Is veiligheid een van je drijfveren? Kun je je ook voorstellen dat je nooit veilig bent? Neem je dan andere beslissingen in het licht van dit besef? Wat is er belangrijk genoeg om te doen of laten?  Ben je zeker van je zaken? Voel je je veilig in dit leven?

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
25 graden
Ram
Maan in Ram
17 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
9 dagen oud